Vem är jag?

Hundtokig har jag varit ända sedan första plyschhunden, en ”skotte” på hjul, som släpades med överallt.

Första riktiga hunden, en jättetax, flyttade hem till oss i början av 50-talet och för min allra första månadslön köpte jag en schäfervalp. (Året var 62 och hela lönen gick åt!)

Aktiv i Brukshundklubben har jag varit sedan jag började min första nybörjarkurs.   Jag fick förtroendet att börja som hjälpinstruktör på ett par av dåtidens numerärt stora nybörjarkurser och på den vägen har det fortsatt.

Att vara funktionär visade sig vara väl så lärorikt som att träna egen hund och efter att under ett par år dessutom ha hjälpt till på spår-, sök- och rapporttävlingar utbildade jag mig till B-instruktör 71-72.

Sedan dess har det blivit åtskilliga utbildningar, mycket hund och mycket föreningsarbete, både lokalt, centralt och i rasklubben där jag bl.a. satt som ordförande i 13 år.  Tävlingsledare, A-instr, Tjh Bev-instr, blev inbjuden att gå allra första kursen för hundtjänstbiträden och åkte under ett par år runt på massor med övningar i Flygvapnet, blev miljöprovskontrollant, fick ett CFV-kort, är ringsekreterare, domare I B, testledare, exteriörbeskrivare klass II, kennelkonsulent, jobbade under några år som veterinärassistent och fortfarande lär jag mig något nytt om hund varje dag.                                                                                                                    

  ck 135.jpg (63867 byte)

Träning och tävling!

Tävlandet är inte längre så viktigt för mig.   Jag har tävlat i spår, sök, rapport och lydnad, men numera blir det inte mer än 3 – 4 ggr om året och enda ”måstet” är rasklubbens mästerskap.  

Däremot får alla mina hundar någon form av träning varje dag, spår, sök, tjh-bev, lydnad, uppletande…

Grundkondition skaffar de sig ganska mycket på egen hand genom att springa ikapp, brottas och allmänt härja runt med varandra.  

Cykelmotioneringen sker oftast med lös hund vilket gör att de får bra variation då de själva kan välja den gångart som passar bäst för tillfället.   En Svart Terrier är ingen utpräglad travare utan rör sig hellre i kort galopp.